xe88 Хвороби кукурудзи — Агрохім-захист - Вінниця
 Найпоширеніші хвороби стебла та качанів кукурудзи

  Хвороби  кукурудзи

Як ми знаємо, врожайність кукурудзи, як і інших зернових культур, залежить від генетично закладених можливостей рослини, погодних, агротехнічних та біологічних факторів.

Серед біологічних факторів значне місце займають хвороби, збудники яких уражують насіння і всі органи рослин протягом вегетації, спричинюють часткову або повну їх гибель, недозрівання врожаю, зниження рівня врожайності, а також погіршують якість продукції.
На рослинах кукурудзи розвиваються такі хвороби, як: пухирчаста і летюча сажки, фузаріоз, нігроспороз, гельмінтоспоріоз, іржа, бактеріоз, біль. Розглянемо характерні ознаки для кожної з них.

_100.jpg

Пухирчаста сажка кукурудзи

Збудник – гриб Ustilago zeae Beckm. Спори проникають в тканини рослин через пори, вражаючи всі наземні органи яскраво вираженими пухлинами. В зрілих пухлинах тріскається оболонка і всі спори висипаються на грунт, де згодом починають проростати і утворювати велику кількість конідій. Конідії, в свою чергу, легко переносяться вітром, комахами, атмосферними опадами, заражаючи здорові рослини.

В цілому гриб дає п’ять поколінь, спричиняючи масове зараження рослин на полі. Спори гриба, що містяться в пухлинах, близько року зберігаються на рослинних рештках, качанах, насінні, а також у ґрунті.

Ураженість рослин підсилюється пошкодженням кукурудзи шведською мухою, атмосферними опадами, сільськогосподарськими машинами.
Засоби боротьби – подрібнення і заорювання рослинних решток, вибір витривалих до хвороби гібридів, своєчасний захист посівів від шкідників, впровадження сівозміни, посів протруєного насіннєвого матеріалу.

_200.jpg

Летюча сажка кукурудзи

Збудник – гриб Sorosporium reilianum. Спори вражають суцвіття, волоть, качани, пошкоджуючи тканини всередині рослин, і починають активно розмножуватися. В результаті цього волоть під час цвітіння стає чорною, качани починають жовтіти, а пізніше зовсім всихаються. Хворі рослинки повільніше ростуть, надмірно кущаться, мають світло-жовте забарвлення.

Джерела захворювання – заражена спорами насіння та грунт. Процвітанню хвороби сприяють недотримання сівозміни, пізні строки сівби, тепла весна, засушливе літо з температурами повітря близько 30°С.

Заходи боротьби – висів обробленого фунгіцидами насіння, впровадження сівозмін, культура агротехніки.

 

 

_300.jpg

Фузаріоз

Збудник – гриб Fusarium moniliforme Scheld. Ознаками хвороби є утворення на качанах осередків нальоту світло-рожевого кольору, які згодом покривають увесь качан і проводять до його руйнування. Порушені зернівки знаходяться в центрі осередків і покриваються щільним шаром плісняви. Фузаріоз здебільшого розвивається в період молочної стиглості кукурудзи під час дощів.

Джерела хвороби – пожнивні рештки, насіннєвий матеріал, грунт.
Заходи боротьби – передпосівна обробка насіннєвого матеріалу, дотримання культури сівозмін, боротьба з шкідниками.

b_300_250_16777215_00_images__400.jpg

Нігроспороз

Збудник — гриб Nigrospora oryzae Petch. Спори вражають качани, листкові піхви, стебла у період достигання кукурудзи. Для хворих рослин характерна наявність недорозвинутих качанів, щупле зерно світло-сірого кольору, яке легко осипається, сіра грибниця в борозенках.
Розвитку хворобі сприяють надмірна вологість, високі температури повітря (близько 25°С), пізні строки сівби. Спори гриба зимують на рештках і зберігають свою життєздатність близько двох років.

Заходи боротьби – вирощування холодостійких гібридів, дотримання сівозмін, спланована система обробітку ґрунту, протруювання насіннєвого матеріалу, своєчасні строки сівби та збирання врожаю.

 

_500.jpg

Гельмінтоспоріоз

Збудник – гриб Helminthosporium turcicum Pass. На листових пластинках уражених рослин можна спостерігати великі темно-коричневі плями, що мають чітко визначений контур. Під час дощів центрі цих плям під листовою пластинкою утворюється сірувате спороношення гриба. Зараження відбувається від листків нижнього ярусу до листків верхнього. Хворі листки починають в’янути, засихати, перетворюючись в солому.

Джерелом хвороби є рослинні рештки, насіння суданської трави.
Заходи боротьби – організація сівозмін, сівба протруєного насіння, боротьба з бур’янами, подрібнення та заорювання рослинних решток.

_600.jpg

Іржа

Збудник – гриб Puccinia sorghi Schw. Спори вражають листочки кукурудзи. На них утворюються світло-жовті, майже білі плямки, що згодом перетворюються в продовгуваті пустули, вкриті епідермісом. Пізніше епідерміс розривається і з нього висипаються спори, які уражають здорові рослини. Для хворих рослин характерне формування плюсклого зерна.

Спори збудника зимують на рослинних рештках в районах з теплими зимами.

Заходи боротьби – моніторинг фітосанітарного стану посівів та погодних умов, сівба стійких гібридів, використання протруєного насіннєвого матеріалу.

_700.jpg

Бактеріоз

Збудник – бактерія Bacillus mesentericus vulgatus Flugge. Перенощик збудника – злаковий клопик. Хвороба вражає лише зернівки кукурудзи, на корінцях яких з’являються сірі плями, діаметром три міліметри. Згодом плями покриваються нальотом, змінюють колір на жовтий і повністю вражають зернівку. В результаті цього зерно хворих рослин стає непридатним на насіння.

Джерело хвороби – грунт.
Заходи боротьби – знищення бур’янистої рослинності, правильний обробіток грунту, сівба протруєного насіннєвого матеріалу, дотримання сівозміни.

b_300_250_16777215_00_images__800.jpg

Біль

Біль являє собою шкодочинне захворювання, яке спричиняє нерівномірне надходження води в рослину під час достигання зерна. На зернівках хворих рослин з’являються значні тріщини, з яких виступає борошнистий ендосперм. Тріщини бувають різної глибини і найчастіше спостерігаються на корінці зернівки. Хвороба може вражати як окремі зернівки, так і цілий качан.

Зазвичай на хворих качанах з’являється пліснява, після чого вони починають гнити. Масове поширення хвороби характерне для років, коли сильні посухи змінюються раптовими дощами.

Заходи боротьби – моніторинг погодних умов, своєчасні строки сівби і збирання врожаю.
Всі перераховані хвороби значно впливають на кінцевий врожай кукурудзи, адже суттєво знижують якість зерна, спричиняють значні недобори і втрати врожаю. Діагностування хвороб, підбір генетично стійких до хвороб гібридів, проведення ефективних агротехнічних заходів (дотримання сівозмін, сівба насіння в належні строки, обґрунтоване внесення добрив, своєчасне збирання врожаю), застосування хімічних препаратів для протруювання насіння дозволить зменшити шкідливий вплив збудників хвороб на рослини.